Com cada any el SEPC, a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, celebra tota una sèrie d’actes amb motiu del 25 d’abril, trista data per al poble català que marcà l’inici de l’ocupació total de la nostra terra. Enguany s’ha volgut fer un cicle de xerrades, enfocades en recuperar la memòria històrica del nostre poble. Seguint amb la tònica de l’any passat, les jornades han anat enfocades amb tres objectius: història passada, història contemporània i cultura popular.
D’una banda, la xerrada que va lligada a l’aspecte històric és la que ens farà el professor i director de Publicacions de la Universitat de València, Antoni Furió sobre “Jaume I: entre la història i el mite”. D’altra banda, l’aspecte més contemporani el figuren les altres tres xerrades.
En primer lloc, la xerrada que ens faran el company d’Endavant, “300 anys de lluites i revoltes”, on ens intentarà fer tot un recull de les lluites que s’han portat des de l’inici de l’ocupació espanyola fins els nostres dies.
En segon lloc, el professor de l’Universitat de Barcelona (UB), Pelai Pagès, tractarà el tema de la Guerra Civil als Països Catalans. I en darrer lloc, Agustí Colomines, professor també de l’UB i director del centre de l’UNESCO, parlarà sobre els Papers de Salamanca, més concretament, el que afecta al País Valencià.
I d’una altra banda, l’aspecte més popular serà la cercavila que es farà pel campus de Blasco Ibanyez, la qual va inclosa dins dels actes que es faran a València per la campanya 300 anys d’ocupació 300 anys de resistència. I tornarem a repetir el taller de muixeranges, aquest cas amb la Nova Muixeranga d’Algemesí.