Comunicat de premsaDavant dels greus fets ocorreguts la matinada del dia 21 de febrer al Barri de Benimaclet, el Centre Social “Terra” (del mateix barri) volem fer constar que:

-Aquest darrer dissabte 21 de febrer, el nostre barri va celebrar el seu característic Carnestoltes, com ja fa més de 20 anys.


Durant tot el dia, des de l’Assemblea de Veïns i Veïnes de Benimaclet i diferents col·lectius del barri (entre els quals, el Centre Social Terra) vam organitzar una sèrie d’activitats destinades a tots els veïns, com per exemple els Tallers de màscares per als més menuts, la tradicional Cercavila del Moro Maclet pels carrers de Benimaclet o el sopar i posterior festa de carnestoltes celebrada al nostre Centre Social. Alhora, centenars de joves disfressats omplien els nostres carrers per celebrar aquesta data tan popular a la nostra terra.


Tot açò seria allò habitual durant tants anys, si no fos perquè un inhabitual i sorprenent dispositiu policial encerclava el barri mentre identificava i intimidava desenes de joves que, simplement, circulaven pels carrers disfressats i disposats a trobar-se a la Plaça de Benimaclet. Així es va desenvolupar la nit fins que, al voltant de les 4 de la matinada (només un parell d’hores abans que comencés la “despertà” que ens oferiren les comissions falleres valencianes), la policia municipal junt amb desenes d’efectius antiavalots de la policia espanyola carregava indiscriminadament contra els joves que es trobaven a la Plaça. La situació resultant va ser la de multitud de contusionats per cops de porra o pilotes de goma disparades per la policia i, almenys, un detingut que tinguem constància.


-Ara, com sempre hem fet, des del Centre Social Terra volem criticar el fet que algunes persones (normalment vinguts de fora del barri) siguen i tinguen actituds poc respectuoses envers els nostres veïns i veïnes i el nostre patrimoni. Alhora, constatem que aquesta no és, ni de lluny, la situació majoritària durant la celebració del nostre Carnestoltes, ja que normalment els joves que el celebren ho fan d’una manera respectuosa.


-Ens sembla d’una gran hipocresia criticar actituds com les de beure alcohol al carrer quan és el mateix Estat i la seua societat qui s’enriqueix amb el comerç d’aquest i, alhora, no ofereix alternatives ni opcions d’oci i consum diferent als nostres joves. Creiem fermament que cal potenciar des de tots els àmbits (educació, llar, institucions…) un altre tipus d’oci per als joves que no estiga basat en el consum i en l’alienació d’un sistema al qual només l’importen els diners i no les persones. Per suposat, la solució a aquest problema passa per la conscienciació, l’educació i la formació de les persones, mai per la repressió i el cop de porra donat pels mateix que defensen les línies de l’oci marcat.


-Des del Centre Social Terra denunciem fermament l’actuació de les forces policials durant el Carnestoltes de Benimaclet i assenyalem com a màxims culpables als seus responsables (delegat del govern espanyol i alcaldessa de la ciutat de València). Ells són els culpables de la provocació i brutalitat policial que va provocar la inseguretat pels carrers de Benimaclet la nit del passat dia 21 de febrer. Estem convençuts que aquesta actitud només respon a una estratègia: per una banda, impedir qualsevol mostra d’expressió i festa totalment popular i no religiosa que no siga controlada pels poders oficials. D’altra, sens dubte, desviar l’atenció pública dels veïns respecte a la situació que patim actualment de crisi econòmica i de corrupció política protagonitzada pels polítics que ens malgovernen i que fan de les institucions una eina per enriquir-se. Aquestes són les úniques raons per poder entendre el perquè d’una actuació i una presència policial que converteix el tradicional, festiu i pacífic Carnestoltes de Benimaclet en una brutal agressió contra desenes de joves indefensos.


-Per últim, des del Centre Social Terra, ens solidaritzem amb totes les persones que van patir les conseqüències de l’actuació policial i les animem a que denuncien aquests fets, per a la qual cosa, ens posem a la seua total disponibilitat al nostre local.

Benimaclet, a 23 de febrer de 2009

Centre Social Terra

www.elterra.org / centresocialterra@gmail.com

tf.: 699319665